O misterio dos corros de bruxas








De seguro que máis de unha vez os tedes atopado con eses misteriosos círculos na herba. Estes círculos son moito máis evidentes cando están suliñados dunha ringleira de cogomelos seguindo o debuxo, formando un corro como nenos no patio do colexio. E como unha imaxe vale máis que mil palabras, nas fotografías que encabezan este artigo podedes ver distintos corros de Agaricus urinascens, algúns dos cales deben rondar os 10 m de diámetro sen despeinarse, nuha serie de fotografías tomada en Celanova e cortesía de Alejandro Mínguez, quen podemos ver na última de elas. Impresionantes, ¿non sí? Agora xa sabemos de qué falamos, pero... ¿Qué estranas forzas se conxugan para dar como resultado estos intrincado deseños circulares tan abundantes nos nosos campos?¿Qué imposible e invisible man se dedica a debuxar círculos nos nosos campos? Hoxe en Refungando imos a desvelar o segredo que se oculta tras estas fascinantes obras da natureza. Benvidos, amigos dos cogomelos, á nave do misterio...

(fai click abaixo para ler o artigo completo!)


Dende antigo xurdiron no tempo tantas explicacións coma cabesiñas pensantes pululan polo mundo adiante: no mundo anglosaxón se lles conoce como fairy rings (aneis de fadas) e contan que os aneis se forman nos lugares donde de noite á luz da lúa danzan as fadas; tamén había quen pensaba que se formaban nos lugares donde caian os lóstregos durante as tormentas; máis nosa é a teoría de que nos lugares dónde as bruxas bailaban nos seus aquelarres era dónde se veían logo estas formacións (de ahí o nome de corro de bruxas); tamén temos algunha teoría moito máis moderna que explica o fenómeno recurrindo as visitas de ovnis, que deixarían esas marcas ó aterrar... Verídico. Como vedes, hai explicacións para tódolos gustos. O home tende a encher as lagoas do seu coñecemento con grandes doses de imaxinación.
Existe todo un corpus de lendas e mitos ó redor dos corros de bruxas que darían para un artigo enteiro, pero hoxe centrarémonos na súa orixe e formación. E como xa supoñeredes, existe unha explicación moito máis real e fúnxica para este curioso fenómeno que as que acabamos de nomear.

Para explicar a formación destes corros, temos primeiro que entender como se desenvolve o micelio dos fungos, auténtico responsable destes círculos máxicos. Este proceso arranca cando as primeiras hifas do fungo comezan a formarse e a medrar baixo terra; se non media ningún obstáculo no seu camiño, fanno en tódalas direccións por igual e a igual ritmo. Así que se comezamos nun punto, ó cabo duns anos de crecemento... ¿que é o que temos? Exacto: un círculo de micelio. Este micelio, precisa dos nutrintes do chan para desenvolverse e, ó facelo, vai agotando estes recursos pouco a pouco comezando, claro está, polo centro de ese círculo, dónde comezou a medrar, e así é como o micelio vai desaparecendo dende o centro. ¿Qué temos entón agora? Un anel. Un anel de micelio baixo terra que, por suposto, provoca cambios visibles na superficie.

Aparte do feito de que tódolos corros de bruxas se volven evidentes cando o fungo fructifica, enchendo o anel de cogomelos, é na herba (cando esta está presente) dónde se volve máis evidente o que anda a acontecer debaixo. E os cambios nesta dependen en certa medida do fungo responsable, claro. Pero o que vos vamos a contar é válido en maior ou menor medida para todos.

Xusto no borde do anel, onde se aprecia cómo a herba se ve máis verde e medra máis vigorosa, é dónde o micelio do fungo está a descompoñer nutrintes do sustrato e liberando nitróxeno no medio que actúa como fertilizante natural da herba. Por iso ainda que non aparezan cogomelos, o anel é perfectamente visible dende lonxe. Fixádevos se non na imaxe de arriba, cortesía de Mercedes Nodar, de A Estrada Micolóxica, na que se aprecia perfectamente no medio do campo o lugar no que o fungo se está a desenvolver e a herba "anabolizada".

Cara ó interior do anel e xusto pegado ó borde, pode (non sempre é así) haber unha zona dónde á herba lle ocorre todo o contrario: aparece debilitada, decolorada ou directamente morta. Isto se debe a que nesa zona o fungo agotou xa tódolos nutrintes, e as raíces da herba non poden conseguir o alimento necesario para denvolverse normalmente. Ó ir medrando o anel está zonas se van pouco a pouco recuperando e a herba se comeza a recobrar vigor dende o centro hacia a fora. Imos ver a continuación un esquema dun corte transversal dun anel típico cas súas partes características que ilustra o que acabamos de explicar...


Existen ó redor duns 60 tipos de fungos basidiomicetos que forman aneis, algúns son saprófitos (como os pertencentes ó xénero agaricus, ou un clásico dos círculos como Marasmius oreades) pero tamén podemos atopar fungos micorrízicos formando estos círculos (como Cantharellus cibarius, sen ir máis lonxe, como veredes máis adiante).

Claro que non todo son círculos polos campos adiante, ás veces podemos atopar os cogomelos en arco ou formando en liña (ó millor, pensará algún, o marciano viña un pouquiño pasado de caña de herbas e rascou o ovni de canto ó aterrar...). Nada máis lonxe da verdade. Pero por pasos. Fixádevos na imaxe da esquerda, composta por dúas fotografías pegadas. Na primeira podemos ver seis exemplares de Macrolepiota procera listos para revisión... en liña ¿recta? Hmm... vexamos a fotografía da dereita a ver que nos di. Na imaxe saen no fondo os seis cogomelos de antes pero, se nos fixamos agora vemos que forman un arco con estes dous en primeiro plano e outros dous ou tres que non saen na fotografía. Anoitecía e o flash no daba para máis. ¿Qué pasa aquí? ¿Quén se levou o cacho que falla? Volvamos atrás unhas liñas. Antes dicíamos "O proceso arranca cando as primeiras hifas do fungo comezan a formarse e a medrar baixo terra; se non media ningún obstáculo no seu camiño...", e ahí está a clave. Se non se atopa obstáculos. Pero, ¿e si é así? Para entender isto imos a botar man de outro gráfico made in Refungando que como veredes explica este fenómeno de forma moi sinxela...

Nunha primeira fase o noso amigo medra e se desenvolve formando un pequeno anel, á vista dun obstáculo, neste caso, un bo pedrolo que mora pola zona. Pasamos á fase dúas; xa pasou un ano e, cando voltamos, o fungo medrou ata topar ca pedra. Nese punto o seu crecemento se detén e o fungo só pode medrar abrazando a pedra en cuestión, polo cal aparece un vacío no anel. Un ano máis e chegamos á fase tres. O fungo segue imparable o seu crecemento pero, no lugar dónde se atopou ca pedra aparece ahora un gran espacio sen micelio. Co tempo, en sucesivas tempadas e sinxelo imaxinar que como arco irá medrando máis e máis... pero xa nunca completará o círculo. Canto maior sexa o círculo, maior será o seu radio e pode chegarnos a dar a impresión de que forma liñas perfectamente rectas. Isto é o que ocorreu no caso da liña de macrolepiotas. Se o círculo estivese completo estaríamos ante un corro de bruxas duns 15 m de diámetro aproximadamente.

Bueno, xa temos unha idea da súa formación e o misterio se volve cada vez menos misterioso pero, ¿qué tan rápido poden medrar estes círculos? Estamos ante unha pregunta complicada porque implica a moitas variables distintas: tipo de fungo, riqueza do chan, metereoloxía... Pero medran rápido. Entre 8 cm e 48 cm ó ano, dependendo do mencionado. Da misma maneira o tamano que poden chegar a acadar é igualmente variable e dependente de moitos factores. Na imaxe da dereita podedes ver un anel de Lepista nuda (o famoso pé azul) de aproximadamente un metro e medio de diámetro (fotografía de Alejandro Mínguez tamén); un dos pequenos. O normal é que os máis grandes cheguen ás decenas de metros, pero o corro de bruxas máis grande documentado atópase en Francia, formado por Clitocybe geotropa, ten 600 m de diámetro e se cree que pode ter uns ¡700 anos de idade!

Por último, e para despedirnos, vos imos a deixar unhas imaxes de varios corros formados por distintos fungos. Na primeira imaxe tedes un arco formado por Cantharellus cibarius, na fotografía é un pouco dificil distinguir os cogomelos entre a herba así que debuxamos unha liña punteada que segue o debuxo do arco.

Na segunda das imaxes podedes apreciar malamente parte dun gran anel formado por unha liña espesa de Sarcodon imbricatum; tedes que desculpar o borroso e descadrado da imaxe, pero era tan grande que houbo que facer un pouco o mandril e subirse a un piñeiro para tentar sacar a foto cunha man mentres ca outra me suxeitaba a unha das pólas, un exercicio de habilidade que non vos recomendo... sorte que non estaba moi alto cando parteu a póla. De todas formas se aprecia ben o tamano e forma do anel.

Por último, un clásico dos aneis de cogomelos, Marasmius oreades nun perfecto círculo de case dous metros, pequeno pero matón e ben tupido deste delicioso manxar.












Bueno compañeiros, por hoxe rematamos. Non nos quitedes ollo este outono, en breve volvemos a contarvos máis cousas do sempre sorprendente mundo dos cogomelos e o fungo que os fixo.
Ler máis...

¡¡Xa podes conseguir a camiseta exclusiva de Refungando!!

(Podeses facer Click na imaxe para ver millor o deseño)

Todos (bueno, non os máis novos) lembramos a campaña que fai xa uns anos longos o inundaba todo de peixiños: "Pezqueñines no, gracias, hay que dejarlos crecer". Á imaxe desta iniciativa dende a Asociación Micolóxica Refungando queremos levantar unha voz contra a recolleita abusiva de cogomelos e a total falla de respeto a hora de levarse exemplares demasiado novos do campo nun intento famélico de enche-lo cesto. O motivo de escoller uns boletos como protagonistas é que realmente o son, pero das peores falcatruadas e a explotación máis despiadada nos nosos montes, como xa se nos adiantou a comenter Merche Nodar, presidenta de A Estrada Micolóxica neste comentario. E estamos completamente de acordo con ela.

Por iso, con esta camiseta dende Refungando buscamos dous obxetivos:

1- Facer campaña unha vez máis porque se respeten os exemplares de cogomelos inmaduros.

2- Recaudar fondos para sufragar as actividades da Asociación Micolóxica Refungando. "La pela es la pela".

Para os pedidos podedes escribir a refungando@gmail.com. O prezo da camiseta e de 10 € (6€ para socios) máis gastos de envío (os gastos dependen do peso, logo, do número de camisetas que pidades; cando fagades o voso pedido vos informaremos do importe exacto, que para unha camiseta anda preto dos 2 €) a ingresar na conta bancaria de Refungando de Caixa Nova número 2080 0497 90 0040111576. ¡Lembrade incluir no ingreso o voso nome! E, para que se adapte a todos esos corpos serranos, a camiseta está dispoñible para vos nas tallas S, M, L, XL, e XXL.
Por suposto, se sodes de Ribeira ou arredores, só vos tedes que achegar ata aquí e levar a vosa camiseta. Igualmente, escribídenos ó correo.


¿A qué esperas para estar á última en moda micolóxica este ano? ¡Axúdanos nesta campaña contra os esquilmadores dos nosos montes e a favor dunha recolleita de cogomelos sostible! Ler máis...

"Pole position" deste outono para... Agrocybe aegerita!!

Sinónimo: Agrocybe cylindracea
Galego: cogomelo dos choupos

Castelán: seta de chopo


"Pole" este outono para o cogomelo dos choupos e primeiro manxar que levar á boca esta tempada. Da man da familia strophariaceae chega o outono a Ribeira en todo o seu esplendor. Aínda que moito nos tememos que isto todavía e tan só un espexismo. O millor está a moitos días húmidos de vir. O caso é que aproveitándose das últimas chuvias, e da humidade das árbores onde habita, Agrocybe aegerita fixo a súa aparición con forza e vigor nos choupos da zona enchendo os troncos destas árbores dunha chea de cogomelos pelexando por un sitio, como chalés na liña da costa, mal tsunami os leve a todos.

O nome popular deste cogomelo pode levar a confusións, pois ainda que coñecido como "cogomelo dos choupos", Agrocybe aegerita é parásito-saprófito dunha ampla variedade de árbores caducifolias (incluso plataneiros). De feito, o epíteto que compón a seu nome científico, aegerita, provén do grego aegerites, que significa "álamo". Por este mesmo motivo, aparte de cosmopolita, o fungo de hoxe é tamén un frecuente e coñecido urbanita, presente nas nosas cidades e pobos onde en parques e xardíns son frecuentes as madeiras polas que devece. É polo tanto bastante sinxelo de observar sen ir moi lonxe, sobre todo en árbores xa maiores, onde troncos furados e ocos poden ser indicios claros de que o noso amigo anda a darse un bo festín. Precisamente pola súa urbanidade, temos que lembrarvos a habilidade dos fungos para absorver e almacenar metáis pesados, moi perxudiciais para a saúde, e desaconsellarvos recoller estes cogomelos en entornos urbáns, onde a exposición do fungo ós elementos presentes nos escapes dos coches convirten este delicioso bocado en máis que prescindible, sobre todo nas grandes cidades.

Así que sen máis preámbulos, imos adicar este artigo ó primeiro cogomelo gastronómicamente interesante da tempada, un clásico de sempre ben coñecido pola xente, puntual e sempre doado de atopar no seu tronco ou tocón preferido e que forman multitudinarios acios que son a delicia do micófilo afecionado á fotografía micolóxica. Acompáñanos a coñecer algo máis deste cogomelo e disfruta desta pequena ollada ó Reino Fungui levados polas detaiadas descripcións de "Cogomelos de Galicia" e comentadas por uns servidores. ¿Cómo? Fácil. Pincha co rato abaixo en "ler máis".



DESCRIPCIÓN


Sombreiro: 4-15 cm de diámetro. Ó principio hemisférico a convexo, máis tarde plano convexo e finalmente extendido, raramente deprimido ou levemente mamelonado. Primeiro pardo escuro, logo vaise aclarando ata o branco amarelado ou branco marfil co centro marrón. Cutícula lisa ou marcada con pequenas coviñas (o que teñen en realidade é unha textura irregular que recorda á pel queimada ou a pel arrugada por estar moito tempo na auga, algo así, na imaxe que abre o artigo se aprecia perfectamente), mate, brillante coa humidade e agretada en tempo seco ou moi frío.

Lamelas: Adnadas, apertadas, ventrudas e estreitas. Brancas, despois ocráceas e ao final marrón pálidas. Aresta máis clara.

Pé: 4-15 x 0,4-1,5 cm. Moi longo, esvelto, curvo, cheo, duro, fibroso e atenuado na base. Abrancazado pero oscurece ca idade. Posue un anel branco, membranoso e persistente que co tempo queda adherido ó pé e que ó madurar se mancha ca esporada do cogomelo, parda tabaco, que tamén nos pode axudar na súa identificación. Na imaxe da dereita tedes todo un exemplo.

Carne: Compacta, dura e abrancazada. Olor lixeiramente afroitado ou rancio (sobre todo en exemplares maduros), sabor suave pero moi agradable.

Hábitat: É unha especie parásita ou saprófita que crece en tocos e troncos de chopos, olmos e outros caducifolios. En grupos moi compactos e numerosos (para mostra, o botón da esquerda). Aparece todo o ano, máis frecuentemente en primavera e outono. Sobre todo se parasita unha árbore viva, a humidade da madeira axuda a que fructifique aínda que non chova moito, así que, coma neste caso, pode aparecer con escasas chuvias e moita calor.

Observacións: Excelente comestible sempre que se consuma de novo e desbotando o pé, que é moi fibroso (hai quen lle hinca o dente sen problema, cuestión de gustos). De consistencia dura e compacta, ideal para tomar só ou acompañando suculentos asados ou carnes varias. Hoxe en día podémolo atopar comercializado en supermercados, fresco en bandexas ou en conserva. Tamén podemos atopar en internet distintas empresas que comercializan sacos productores de este cogomelo, unha sinxela forma de cultivar na cas nós mesmos estes cogomelos cunha productividade gastronómica e didáctica moi recomendable.

O cultivo deste cogomelo ven dende antigo, estamos ante un dos primeiros cogomelos producidos a pequena escala para o consumo; os romanos, a primeira civilización micófaga propiamente dita, xa coñecían o sinxelo proceso. Simplemente frotando as lamelas de exemplares maduros contra a madeira que queremos "infectar" podemos chegar a facer que un novo fungo medre e fructifique nesta. Hai que mantela húmida, por suposto. Unha versión máis refinada da técnica consiste en cortar lonchas de varios centímetros de grosos da madeira adecuada, frotala novamente para impregnala de esporas, e logo soterrala a pouca profundidade, procurando regar regularmente a zona ata que ó noso fungo lle chegue a hora de fructificar. Como vedes un método ó alcance de todos. Xa probaremos en Refungando, xa...

En canto a posibles confusións, A. aegerita ten certo parecido con Agrocybe dura, especie de menor tamano que medra en terreos cultivados, prados, pastos e xardíns, pero o particular hábitat de aegerita e unha observación minuciosa dos caracteres desta deberían evitar o malentendido.

Oitro erro, moito máis raro (quizáis porque tamén medra en madeira e a coloración do sombreiro podría semellarse), podería darse con Hypholoma fasciculare (na imaxe da esquerda), tóxica, pero esta ten a carne amarela, é moito máis pequena e ten predilección polas coníferas.

Bueno amigos, chégame o arume a fungo e enfríanseme os cogomelos, e non podemos deixar que iso pase, ¿non si? A partir de agora, estade atentos a próximas fructificacións, aquí, coma sempre, en Refungando.

¡¡Unha aperta a todos os que nos seguides na distancia, estes cogomelos van por vós!!

Ler máis...

Celanova nos presenta as súas XXV Xornadas Micolóxicas

Unha das celebracións micolóxicas de outono máis veteranas da xeografía galega se pon en marcha este 25 de outubro. A semán micolóxica de celanova, organizada pola Asociación de mulleres rurais Maravalla e a Oficina Agraria Comarcal de Celanova, nos trae este ano unha completa e variada colección de temáticas relacionadas como non, co mundo dos fungos. Cultivo de cogomelos, actualidade micolóxica galega, novos cogomelos galegos e a sorprendente ó tempo que xusta e necesaria actividade Micoloxía para xornalistas. Máis de un debería acudir presto para evitarnos dentro de pouco titulares que poñan en evidencia o vello dito de "oir campás e non saber onde". Titulares que veremos, por suposto.

Da man de Marisa Castro, Jaime Blanco, Carlos Suárez ou, como non, os artífices e parturientos na sombra destas xornadas, Ricardo e Alexandre Mínguez, este ano dende Celanova temos a oportunidade de aprender un moito sobre este esbaradizo, cambiante e sorprendente mundo dos fungos.

A continuación vos deixamos o programa detaiado para que vaiades facendo hocos na vosa axenda. Non para a divulgación na nosa comunidade, boa sinal, ¿non si?

PROGRAMA DAS XXV XORNADAS MICOLÓXICAS DE CELANOVA (2010)

Día 25 de outubro, luns

19:30 Presentación.

19:45 Conferencia: Experiencia de cultivo en Pontefechas, Celanova.

Ponente: Ricardo Mínguez Abajo.

Día 26 de outubro, martes

19:30 Presentación.

19:45 Conferencia: Cogomelos de Galicia e Norte de Portugal.

Ponente: Marisa Castro Cerceda.

Día 27 de outubro, mércores

19:30 Presentación

19:45 Conferencia: Novos cogomelos Galegos. Nomenclatura.

Ponente: Jaime Blanco Dios

Día 28 de outubro, xoves

19:30 Presentación

19:45 Conferencia: 25 anos de cogomelos en Celanova e 25 bos comestibles

Ponente: Carlos Suárez Santalices.

Día 29 de outubro, venres

19:30 Presentación

19:45 Conferencia: Actualidade Micoloxica Galega. Nove ducias de cogomelos.

Ponente: Alejandro Mínguez González.

Día 30 de outubro, sábado

Saída ao campo para a recollida de exemplares.

Micoloxía para Xornalistas. (En colaboración con Flower Power)

Clasificación.

Degustación.

Día 31 de novembro, domingo

Exposición de exemplares reais e obxectos relacionados con cogomelos.

Horario da exposición: 11:30 a 13:30 horas e de 17:30 a 20:30 horas.

Entrega de diplomas (Xunta de Galicia).

Colabora: Isabel Mociño González.

ORGANIZAN: Asociación de mulleres rurais Maravalla

Oficina Agraria Comarcal de Celanova

LUGAR DE CELEBRACIÓN: Aula de Cultura de Caixa Galicia de Celanova (Rúa Emilia Pardo Bazán)

CONTACTO:cogomelosdegalicia@gmail.com

Ler máis...

Luns Micolóxicos en Ribeira este outono!

Pois si, amigos, a partir do luns 4 de outubro a Asociación Micolóxica Refungando porase a disposición de quen queira achegarse xunta a nós para botarlle unha man na identificación de cogomelos. Cada luns, ata o día 29 de novembro, nos achegaremos a partir das 20:30 ata as 22:00 polo Bar Plaza, que convertiremos na nosa base de operacións micolóxicas, para tentar que vos intoxiquedes o mínimo posible, axudarvos na identificación das especies máis controvertidas e aclaravos esas dúbidas con non vos deixan durmir.

Estes últimos anos fomos testemuñas do imprudentes que poden ser algúns afecionados, curiosamente máis frecuentemente aqueles que están comezando, que deberían ser os que máis respeto lle tiveran ó asunto: dende xente que ía para a casa disposta a incarlle o dente a todo canto tiña na cesta (a pesar de non coñecer ningún dos cogomelos) ata xente que levaba anos consumindo un cogomelo pensando que era outro (aquí Macrolepiota procera leva a palma... "o meu visiño me dixo que..."). Por cousas como estas, e para os que queirades aprender un pouco máis do apaixoante Rein Fungui Refungando se pon ó servicio de todos.

Algúns consellos para os que vos acheguedes...
  1. Os exemplares que nos traiades procurade arrancalos con coidado e traer o cogomelo enteiro, que non se perda a base do pé ou unha posible volva ou anel.
  2. Traede sempre que poidades, un exemplar novo e oitro maduro (non podre e cheo de vermes) da especie a identificar, procurando que estén no millor estado posible.
  3. Non nos traiades os cogomelos nunha bolsa, como xa comentamos moitas veces, o plástico acelera a fermentación e descomposición dos cogomelos.
  4. Conservalos no frigorífico ata que vos acheguedes xunto a nós, non ó aire, pois secan e poden cambiar a súa cor e morfoloxía bastante.
Agora xa non tedes excusa para non aprender. Esperámosvos... refungando polo baixiño no Bar Plaza. Ler máis...

¡Abre a tempada! ¡¡Comeza "Estrada Micolóxica 2010"!!

Sen tempo nen para calzar as botas ou abrir a navalla, nos chegan dende A Estrada as novas das primeiras actividades micolóxicas da tempada en Galicia da man da asociación Estrada Micolóxica.
Este venres Marisa Castro, unha das nosas máis soadas micólogas, é a encargada de abrir un ciclo de charlas micolóxicas (ca charla "Aproximación á historia da micoloxía galega") que terán lugar os venres 10 e 24 de Septembro, 8 e 22 de Outubro e 20 de Novembro. E non será a única das persoalidades da micoloxía galega que pasará este ano pola Estrada.

Perp por si alguén o dubidada, aquí non acaba a cousa, A Estrada vai a estar este outono máis fúnxica que nunca; os que se acheguen por alí do 16 ó 20 de Novembro poderán disfrutar dunha Mostra Micolóxica, así coma de saídas ó campo os domingos 10, 24 de Outubro, 7 e 21 de Novembro, e 12 de Decembro.

Tedes máis información emáis detaiada facendo click e ampliando na imaxe deste artigo. E lembrade que ESTE venres comeza xa o cotarro. Aproveitade estes eventos divulgativos que organizan as distintas asociacións porque é unha oportunidade única cada ano de aprender e observar in situ cantidade de cousas sobre o Reino Fungui. Cun cartel tan amplo e todo o outono por diante... ¿quén non se vai pasar a facerlles unha visita ós amigos de Estrada Micolóxica? Sacade a axenda e a apuntade as datas!

Dende Refungando, un saúdo. ¡Vémonos entre os toxos! Ler máis...

Morrer indo a apañar cogomelos

Cando un pensa en saír a por cogomelos, seguramente o último que lle pase pola cabeza sea a palabra "perigoso". Pero, ¿cómo entón podemos explicar que este mes pasado morresen 18 persoas no norte de Italia disfrutando desta actividade? A resposta deberíanos facer reflexionar, xa que o feito é que a presión á que os buscadores estan a someter ós cogomelos se reflexa ca mesma forza nos propios afecionados que, impulsados pola necesidade enfermiza de "adiantarse" uns ós outros, cometen auténticas imprudencias.
Esta presión se traduce na comisión dunha serie de actos imprudentes por parte dos recolectores e que os levan a, por exemplo, facer cousas como:
  1. Ir moito máis lonxe, a lugares máis remotos, aumentando o risco de perderse no monte.
  2. Adiantar a hora da saída ó monte o impensable, ata as primeiras horas antes de mencer, co cal o risco de perderse ou accidentarse aumenta considerablemente.
  3. Tentar chegar ós lugares máis inaccesibles, xa que ahí chegarán menos buscadores e a promesa dun botín fructífero fai que se ignoren os riscos.
  4. Forza a saída con mal tempo, expoñéndose a caidas ou a perderse pola mala visibilidade.
En menos de 48 horas, seis italianos perdían a vida no monte, a maior parte deles esbarando por pendentes húmedas e precipitándose ladeira abaixo. Un de eles estivo perdido durante unha semana ata que finalmente o seu cadáver foi atopado o pasado domingo na rexión de Valtellina. Pero non vaiades a pensar que esteos son casos illados e pouco frecuentes froito da casualidade e a desgracia. Non se hai que ir moi lonxe nin no espacio nin no tempo para escoitar de casos parecidos. Este pasado venres aparecía o tercer falecido na comarca do Ripollés (Girona) en nove días. Aínda que os falecidos eran todos persoas maiores (58, 69 e 76 anos) e a avanzada idade de algún de eles xogou as súas cartas con seguridade, novamente un esbarón levou a vida de Rafael R. Q. de 58 anos e do ancián de 76, que tamén caeu por un terraplén posiblemente a consecuencia dun vaido. O terceiro dos homes sufriu u infarto e non chegou a tempo ó hospital...

¿Qué conclusións podemos sacar de todo isto? O primeiro, evitar os puntos anteriormente mencionados e lembrar que as pedras son extremadamente esbaradizas cando están molladas: debemos procurar levar sempre calzado apropiado e que nos de un agarre o millor posible ó movernos por estes terreos. Tamén faremos por non olvidarnos nunca de levar o móvil connosco; é certo que a maior parte das veces non temos cobertura no monte, pero nas que sí, o móvil pode ser unha ferramenta que nos salve de máis de un apuro, pensade que unha torcedura no nocello, por exemplo, pode ser un gran problema se estamos sós e non temos a ningué á man. En caso de perdernos, sempre podemos buscar cobertura subindo a algún punto alto e, xa metidos neste enredo, os móviles con GPS poden marcar seriamente a diferencia á hora de volver á casa. Por último, procuraremos levar unha botella de auga sempre con nós para evitar deshidratacións e vaidos, sobre todo os días de moita calor.

Bueno, así xira o mundo e así volo contamos dende Refungando. Agora que vai a comenzar a tempada micolóxica, lembrade andar con tento e non vola xoguedes por catro cogomelos, porque
o único certo é que non están tan bos como para xogarnos o pelexo por eles e que non podemos saber o que o monte nos ten preparado.

Vaian todos eles en paz. Ler máis...
Related Posts with Thumbnails